Datsun Nummiloreanin tarina osa 1: Jämsäläisen kaveriporukan harrasteauto päätyi Nummirock-festivaalin maskotiksi

Vuosimallia 1979 Datsun “Sunny” 120Y maalattiin Syrox-maalilla.

Datsunin alkuperäinen tarkoitus oli toimia jämsäläisen kaveriporukan harrasteautona. Auton neitsytmatka vuonna 2021 kohdistui Virtuaali Nummirock -tapahtumaan Kauhajoelle, josta muistojen lisäksi mukaan tarttui useita autotallitunteja ottanut projekti, Nummilorean.

Nummirock  on raskaaseen musiikkiin keskittynyt juhannusfestivaali, jota on järjestetty Kauhajokeen kuuluvan Nummijärven kylän järvenrannalla vuodesta 1987 lähtien. Jämsäläiselle kaveriporukalle, Tuulille, Nikolle, Tukelle, Janille ja Jussille Nummirock on vuoden kohokohta, perinne ja jopa jonkinlainen elämäntapa.

Datsunin ostoehdotuksesta yhteistyöprojektiksi

Autoprojekti sai alkunsa vuonna 2021, kun kaveriporukka lähti tutulla kokoonpanolla kohti Nummirock Virtual Festival 2021 -tapahtumaa 1979 vuosimallia olevalla vaaleanpunaisella Datsun ”Sunny” 120Y ajoneuvolla.

Kaveriporukka matkalla Virtuaali Nummirock -festareille vuonna 2021. Etualalla Datsunin omistaja Tuuli Mero.

Tuuli Mero kertoo projektin alkaneen Nummirockissa tehdyllä ostoehdotuksella.

—Menimme tapahtumaan vaaleanpunaisella Datsunillani ja se kiinnitti heti festarijärjestäjien huomion. He olivat jo muutaman vuoden etsineet maskotiksi Datsun 100A -mallia, mutta sellaista ei löytynyt mistään.  Minulta tultiin kysymään, myisinkö auton, mutta kerroin, että tämä auto tulee pysymään perheessä.

Tuulin Datsun nähdään alkuperäisenä vuoden 2021 Nummirock festivaalin aftermovie-videolla.

Tästä Nummilorean-projekti lähti. Päätös projektiin lähtemisestä tehtiin syksyllä 2021 ja vauhdilla se polkaistiin käyntiin tammikuussa 2022.

—Viimeisen festaripäivän viimeisen esiintyjän jälkeen meidän porukkaamme kuulutettiin ajamaan auto lavan eteen. Mistään mitään tietämättä, hain auton ja ajoin paikalle. Päädyinpä sitten itsekin videolle esiintymään.

Festareiden aikana järjestäjien kanssa ei vielä lyöty mitään lukkoon. Tuuli halusi miettiä miehensä, veljensä ja ystäviensä kanssa riittäisikö heillä aika yhteistyöprojektille.

—Pyysin myös vanhemmiltani mielipiteen, että onko silkkaa hulluutta lähteä tähän projektiin töiden ohella. Vanhempani ovat pitkän linjan autoharrastajia ja kunnostaneet muun muassa Mercedes Benz Waxenbergerin koritöitä, moottoria ja verhoiluja myöten.

”Perhana, kyllähän me voitais tehä se auto”

Yhdessä tehty päätös oli selvä.

—Into rakentaa maskotti meille tärkeään tapahtumaan oli niin suuri, että halusimme tarttua tilaisuuteen, Tuuli kertoo.

Nummirock julkaisi Nummiloreanista kuvituskuvan jo lokakuussa 2021.

Maskotin idea, Nummilorean, tulee Paluu tulevaisuuteen -elokuvan ikonisesta DeLorean autosta. Tuuli kertoo idean ja aihion tulleen Nummirock -festivaalin järjestäjiltä.

—Festarikansa haluaa aikamatkustaa pirullisten koronavuosien yli ja palata hyviin rokkivuosiin. Rokittomat vuodet 2020 ja 2021 imeytyvät mustaan aukkoon ja Nummilorean on rokkihahmojen ainoa kulkuväline päästä pakoon ikäviä vuosia imevää mustaa aukkoa.

Tuuli kertoo projektin töiden jaon sujuneen mutkattomasti.

— Minä suunnittelin ja toteutin suurimman osan lavasteista, verhoilut sekä maalaukset päällä ja sisällä, sekä osan pohjatöistä. Niko hoiti auton sähkötyöt, autohifit, yksityiskohdat, kitaran äänentoiston autosta sekä hän toimii meidän somevastaavana. Jani hoiti korityöt, hitsaushommat sekä osan ruostesuojauksesta. Uudet lokasuojan kaaret Jani ja Niko suunnittelivat ja muotoilivat paikoilleen yhdessä. Jussi suunnitteli, ohjelmoi ja toteutti auton kylkeä pitkin juoksevat valoletkut, majakan valot, rakettimoottoreiden valot ja ohjelmoinnin sekä savukoneen toiminnan. Jussi myös kuvasi projektista videoita. Tuke suoristi korin peltejä, lokasuojia ja muita virheitä. Hän hoiti myös suurimman osan kittauksista ja hionnasta. Mukaan projektiin pääsivät myös isäni Erkki Mero ja äitini Iiris Mero. Isäni korjasi ovien syöpyneet alareunat hitsaamalla ja liimaamalla uudet muotoon pokatut pellit. Isäni yhdessä äitini kanssa avustivat ja ohjeistivat minua myös verhoilutöissä.

Ensimmäinen suunnitelma Nummiloreanista.

Projekti toteutettiin Tuulin ja hänen miehensä Nikon kodin autotallissa.

—Talli on meidän omakotitalomme alakerrassa. Kun olin taloa ostamassa, oli talli tärkein osa ostettavaa taloa. Talli on oltava. Tallillamme on oma Instagram @88customshop, josta voi käydä katsomassa meidän autoprojektejamme. Autoprojektimme rakennetaan ja maalataan loppuun asti kotitallissa.

HL Group mukana yhteistyössä – vaaleanpunainen maalipinta maalattiin Syroxilla

Nummirock-festivaali toteutetaan talkootyönä, niin rakentuu myös Datsunista Nummilorean.

—Jokainen meistä projektissa mukana olevista laittaa tähän projektiin oman ajan lisäksi rahaa. Kun saimme mukaan ammattitaitoisen yhteistyökumppanin HL Groupin, säästämme niin kustannuksissa kuin ajassa. Tapasimme HL Groupin Patrikin Seven Garage Dayssa ja kerroimme tulevasta projektista. Kiitos ja kunnia Patrikille, että hän innostui, saimme tästä valtavasti lisää potkua, että lähdemme tekemään projektia.

Yhteistyössä ovat mukana HL Groupin automaalibrändi Syrox, legendaaristen autonhoitotuotteiden valmistaja Meguiars sekä hioma- ja kiillotuskoneiden, sekä -laikkojen valmistaja Rupes.

 

Nummiloreanin vaaleanpunainen pinta maalattiin Syroxilla. Syroxin myyntiteknikolta Sami Laaksoselta saadut neuvot ja vinkit olivat arvokkaita.

Tuuli kertoo yhteistyön sujuneen mutkattomasti ja hyvällä huumorilla rikastettuna.

—Meille tärkeää on, ettei projektia tehdä liian tosissaan hampaat irveessä, on ollut mahtava huomata, että yhteistyökumppani on ollut kanssamme samalla aaltopituudella. Saadaan myös apua myös ihan tekemiseen Whatsappin kautta.  Kommunikointi on sujunut ongelmitta ja olemme saaneet vastauksia sekä vinkkejä. Syroxin Samille isot kiitokset ja propsit maalipuolessa, mahtavaa saada ammattilaiselta vinkkejä ja apuja. Pidän itseäni harrastemaalarina, joten ohjeistus on todellakin ollut tarpeen.

Epävarmuus varjosti projektin alkua – lopussa kuitenkin kiitos seisoo

Nummilorean projektin alkua varjosti epävarmuus tulevasta kesästä. Vuoden 2021 lopussa ei ollut varmaa, voidaanko festivaalia järjestää vielä tänäkään vuonna.

Autossa tekemistä riitti ja aikataulusta tuli tiukka. Välillä ilmassa oli epätoivoa.

—Jos olisimme hieman aikaisemmin voineet aloittaa, olisimme ehkä välttäneet pahimman kiireen. Kuvia, suunnitelmaa ja piirroksia tehtiin jo viime vuoden puolella, kun ei muuta vielä voitu edistää epävarmuuden vuoksi, Tuuli kertoo.

Onneksi festarit lopulta julkaistiin järjestettävän ja projekti potkaistiin käyntiin täydellä vauhdilla. Tuuli kertoo päivien venyneen yhä pidemmäksi H-hetken lähestyessä.

—On saatu tehdä pitkää päivää, töistä talliin ja tallista töihin. Verhoilut olivat onneksi valmiina, ne tehtiin jo viime vuoden puolella.

Pitkäksi venyneet päivät kannattivat; Nummirockin osasto voitti yhtenä muiden osastojen joukossa parhaimman näytteilleasettajan palkinnon Seven Garage Dayssa.

Nummilorean esiteltiin ensimmäistä kertaa yleisölle harrasteajoneuvojen tapahtuma Seven Garage Dayssa. @88customshop Instagramissa kerrotaan julkaisupäivän sujuneen onnistuneesti:

—Aivan mahtava päivä! Tässä vaiheessa jo iso kiitos kaikille yhteistyökumppaneille ja kaikille, jotka olivat mukana tässä projektissa. Seuraavaksi auto on esillä Nummirock festareilla juhannuksena, jonne tämä auto rakennettiin.

Artikkelin toisessa osassa katsotaan tarkemmin projektin työvaiheita sekä millaisen vastaanoton Nummilorean sai festareilla, joten pysy kuulolla!

Nummiloreanin voit nähdä livenä Nummirock tapahtumassa Nummijärvellä juhannuksena 22.6.–25.6. Liput tapahtumaan löydä täältä.