31.01.2019

Valkoinen on yhä maailman suosituin autoväri

Axaltan vuoden 2018 autoteollisuuden suosituimpien värien raportti osoittaa, että valkoinen on jatkanut maailmanlaajuista ykkössijaansa ajoneuvojen värinä 38 prosentin osuudella.

Axalta Coating Systems (mm. Cromax, Standox ja Spies Hecker -automaalien valmistaja) on julkaissut jo 66 vuoden ajan vuosittain Global Automotive Color Popularity -raportin, joka osoittaa valkoisen pitävän edelleen kärkisijaa maailman johtavana yksityisten ajoneuvojen värinä vuonna 2018. Valkoinen johtaa suosituimpana värinä 38 prosentin osuudella huomattavalla erolla toisella sijalla olevaan mustaan, jonka osuus oli 18 prosenttia. Kolmannen sijan jakoivat hopea ja harmaa 12 prosentin osuudella.

Musta ja harmaa kasvattivat huomattavasti väriosuuttaan maantieteellisesti merkittävillä alueilla. Mustan värin suosio kasvoi Kiinassa (5 %), Aasiassa (3 %), Etelä-Koreassa ja Afrikassa (molemmat 2 %). Harmaan värin suosio nousi Afrikassa (3 %) ja Euroopassa (2 %).

“Olemme todistaneet kehittyvän trendin kohti lämpimämpiä sävyjä ja mustan väriyhdistelmiä, jotka haastavat valkoisen asemaa”, sanoi Nancy Lockhart, Axaltan Global Color Marketing Manager. “Vaikka neutraalit pinnat ovat pääasemassa, on merkkejä siitä, että värit tekevät paluuta autoihin. Sininen on suosituin neutraalien värien vahvalla seitsemän prosentin markkinaosuudella. Oranssi ja pronssi lisääntyvät myös, ja ovat kasvava kiinnostuksen kohde.”

Lue Axaltan väriraportti kokonaisuudessaan (englanniksi) täältä.

Vuoden 2018 raportin alueelliset kohokohdat:

  • Aasia: Yhden prosentin laskusta huolimatta keltainen/kullanvärinen on maailmanlaajuisesti suosituin väri Intiassa ja Kiinassa. Sininen on uudelleenbrändätty Japanissa ympäristöystävälliseksi sävyksi. Koreassa mustien autojen osuus kasvoi kaksi prosenttia.
  • Eurooppa: Euroopassa harmaa kokee uutta suosion nousua ja sen osuus kasvoi kahdella prosentilla.
  • Pohjois-Amerikka: Ruskean ja beigen värisiä autoja oli kaksi prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin; tämä on suurin väriosuuden nousu kaikissa maissa.
  • Venäjä: Ruskean ja beigen värin suosituin alue yhdeksällä prosentilla. Kiina seuraa Venäjää seitsemän prosentin osuudella.
  • Etelä-Amerikka: Punaisen suosio laski yhdellä pisteellä kahdeksaan prosenttiin. Vain Pohjois-Amerikassa punaisten autojen osuus on tätä suurempi (9 %).
  • Etelä-Afrikka: Oranssin osuus on kasvanut vuodesta 2017 ja 3,6 prosenttia kaikista ajoneuvoista kuuluu “Muut” -luokkaan.

Ensimmäisen kerran vuonna 1953 julkaistu väriraportti on autoteollisuuden pisimpään ylläpidetty ja kattavin väritietokanta. Axaltan globaalien väriasiantuntijoiden laatiman ja suunnitteleman raportin avulla autonvalmistajat (OEM) saavat ainutlaatuista tietoa kuluttajien värimieltymyksistä. Tämä auttaa autonvalmistajia tekemään tietoon perustuvia päätöksiä auton valmistusväreissä.

Annie Youn (Axaltan OEM-värisuunnittelija – Kiina) mukaan Axalta-asiakkaat arvostavat vuosikertomusta ja sen paljastamia trendinäkymiä. “Kiinassa valkoinen saattoi saavuttaa huippunsa 62 prosentin osuudella vuonna 2017”, hän sanoo. “Tänä vuonna sen osuus on 58 prosenttia, mikä on edelleen paljon enemmän kuin missään muussa maassa.”

Elke Dirks (Axaltan OEM-värisuunnittelija – Eurooppa, Lähi-itä, Afrikka) nostaa esiin alueellisen harmaan värin suosion. “Ensimmäistä kertaa raportointimme historiassa harmaa sijoittuu toiseksi alueellamme, mikä nostaa sen merkittäväksi pelaajaksi neutraaleissa väreissä”.

Lue Axaltan uutinen aiheesta.

 

Jaa uutinen

Twitter Facebook LinkedIn